Sunday, May 19, 2013

Serius fast & Pretty: Resepi Ikan Merah stim All in 1

C360_2013-05-19-12-33-53-348

 

Bahan yang di gunakan hari ni bedasarkan apa yang ada dalam peti sejuk di rumah aku tau. Bukan ala ala thai bukan jugak ala ala nyonya. Tapi still sedap Winking smile aiseh!! puji diri sendiri. Sebenarnya yang membuatkan dia sedap sebab aku setahun sekali kot masak untuk orang lain selalu untuk tekak sendiri jakSmile with tongue out.

 

I called it “All in 1”sebab aku sekali masak sayur yang ada black pepper dalam bekas stim tu.

Tanpa membuang masa  jom tengok bahan bahannya.

 

Smile 2 ekor ikan merah sederhana besar

- lumurkan asam jawa dan kunyit ke atas ikan

-biarkan seketika

 

kemudian letakkan ikan tadi kedalam bekas pengukus bersama sama bahan di bawah

 

Smile bawang merah 3 ulas di hiris

Smilebawang putih 3 ulas dihiris

Smileserai 2 batang di hentak<----main ko tu hentak hentak

Smilehalia dihiris

Smilesos tiram secukup rasa

Smilesayur lobak

 

Untuk tekak aku, aku letakkan sedikit Winking smileblack pepper ke atas sayur lobak tersebut. Sebenarnya aku letak lobak sebab mau jimat masa tapi its turn delicious pulak sebab rasa manis lobak tu menyerap dekat ikan dan kuah dia.Flirt male  baru plak aku tau kan fungsi dia. Ni jarang masak punya pasal la hihi.

 

So last sekali aku letakkan

Smilelimau kasturi

SmileLada besar merah & hijau biar nampak colorful sikit

 

C360_2013-05-19-12-19-31-118

 

C360_2013-05-19-12-25-45-581

Habis aku korek isi dia x sabar mau rasa hihi

 

kalo dekat peti sejuk korang ada daun sup ka daun bawang letakla  lagi sedap!

 

Extra

C360_2013-05-19-12-01-22-132

 

untuk lebih mantap lagi aku buat la sambal simple2  yang sesuai bila ko siram atau cecah kat atas ikan tu .bahan bahannya

 

Smile tomato dipotong dadu

Smilekicap manis cair

Smilecili padi

Smilebawang besar (onion)

 

Fuh akhirnya siap jugak untuk entry hari ni. Taip ni pun sambil tengok 1 Night 2 Days (Korean: 1박 2일) kat kbs world hihi. okeh la bye selamat mencuba!Red heart

2 comments:

  1. wahh resipi yang menarik. nak cubalah nanti hihi

    ReplyDelete

terima kasih saya amat hargai komen anda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...