Friday, March 1, 2013

Tips kesihatan:Minum Terkencing kencing, tak Minum Kering


C360_2013-02-13-08-27-43
bekalan setiap hari
Hi Assalamualaikum,Selamat bertemu kembali. Ni pun kira bertemu apa?Kan kita  bertemu di alam maya ini.Hari ni aku ingin seru anda skalian alam untuk minum air. Bukan air coke, bukan air soda gembira  yang sangatla sedap dekat restoran ayam penyet tu . Ni minum air kosong atau air masak ataupun orang Sabah panggil air matik.

Aku tau anda semua mesti bosan denga cerita nikan?
“suruh minum air?! air kosong pulak tu.
Ish nak temuntahla minum air masak banyak,
Tak da feel la minum air kosong..kosong….
aish malasla minum banyak balik2 nak kencing…balik2 nak kencing

Tapi kalo ko tau kebaikkan air kosong ni. Ko lebih appreciate benda ni. Di sini aku senaraikan antara kebaikan kebaikan mengamalkan air kosong/suam/mati :

Mengelak dari badan  kehilangan air  ketika  berada di tempat ber air-Cond

Dekat office aku, aircorn bapak sejuk Habis semua air badan aku kena sejat,, Macam aku ni lemak tebal  di kawasan perut jak.Yang lain habis ngilu sampai ketulang tulang. dada pun rasa sejuk semacam, Bulu jangan cakaplah semuanya bedir mengembang meremang, , Aku n,i mula mula malas jugak mau minum air, tapi makin lama aku tengok kulit makin teruk sudah la kulit jenis kering tambbbbbbbah kering bawah aircond  tangan kerepot!. itulah sebabnya aku paksa minum walaupun balik2 mau kencing.Mau kulit lembab gebu kononnya heheOpen-mouthed smile

Minum air banyak boleh kurus!
Ini jangan silap, kalo lemak sudah berinci inci, pastu minum satu gelen air jangan mimpi besok ko dah kurus. Ini kena amalkan. Sebab hari hari kita makan banyak. Aku kalo boring, makan, boring makan. Kalo jumpa chinese food  ka,ikan rebus ka lagilah! aku boleh makan berpinggan pinggan x ingat dunia.

So
makan banyak-----> toksin banyak----->gemuk air---> minum air kosong banyak----> kencing banyak--->toksin keluar. ---> kuros!   simple kan!

Mencegah dari kerosakkan ginjal
Peringatan! (termasuk akulah tu) Kau Jangan gara gara mau cantik makan, macam macam vitamin A B C D E   sampai Z, KOLAGEN bagai,  atau ubat ubatan, tapi tak  MINUM  AIR KOSONG dengan banyak .Nanti bukan cantik ko dapat, buah pinggang yang ROSAK!.Minta jauhkan

iklan sekejap hee
C360_2013-02-10-16-27-33budak yang mestabilkan emosi jugak ni hee my vitamin~BONJENG

Air kosong menstabilkan Emosi
Ni paling best! ko jangan tengok air masak tu kosong boring jak. Air boleh stabilkan emosi tau! Begitu power air yang ko pandang kosong tu. Sebab ia dapat menstabilkan system dalam badan. Tulah jika tengah marah, tengah panas, tengah sedih ko minumlah air banyak2 jangan lupa istighfar pulak yeeWinking smile. Aih malas la mo cerita panjang.2 Dr Tuah kata”Jangan banyak tanya ko minum sajalah”.

C360_2013-02-06-13-47-39
salah satu chapter dalam buku Motivasi DR HM TUAH :Tau Tak Apa (2009)

So marilah beramai ramai mengamalkan minum air kosong supaya lebih sihat dan dan cedas!

Terima Kasih kerana membaca post iniRed heart

1 comment:

  1. hai..jom lawat blog saya
    http://sharetogether13.blogspot.com

    ReplyDelete

terima kasih saya amat hargai komen anda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...