Thursday, February 26, 2009

Cerita ini x kena mengena dengan c Topotato.com

potatoedit

Napa ngan keropok Mister Potato tu? Ni la ni aku mok cerita ni.. Aku sebenarnya bukan peminat Snek2... keropok2 ni. Entah napa lak semalam aku macam mok makan. So aku pun pg Guardian bwh rumah kononnya beli 1 keropok jak huh oleh kerana aku begitu mengidam makan keropok aku belila Mister Potato , Cheeze, coklat Bytes n O reo! tu semua untuk ku bantai sambil surf tenet. Aku pening .. perisa potato yg mana huh sedap?? oleh kerana aku memang x tau menahu dan terlupa yg mana 1aku dah pernah mkn dan rasanya sedap. aku main ambik jela.."Perisa Asli"selalunya sedap dalam fikiranku..

Then,sampai masanya aku pilih yg mana 1 aku nak makan dulu? erm.. nak pilih pun pening.So aku decide nak makan keropok pOTATO oleh kerana packagingnya menarik dan ada mamat hensom kAT pack dia aku pun x kenal sapa tu.. dimulakan dgn bismillah aku pun menyuapla kerepek kentang ...krup...krup..krup aku kunyah ermmmmmmm... erk. x sedapnya pulak menyesal aku huhu TERSALAH PILIH PERISA KOT.sabarjela walalupun x sedap aku bantai gak sampai habis. Entah2 memang x sedap kot tau x sesuai ngan lidah aku nihehe kALO SOTO MAK AKU KA, COTO MAKASAR KA, SUP ANI UTARA KA, kamceng ngan lidah aku hehe..UDANG MASAK TEMPOYAK MERAH KA... adoi mak macam mau balik sandakan skg jugak hehe .erm tp skang musim durian merah ka? kat semenanjung mana ada. adoii apada ku melalut, meracau merapu ni..dah la.

p/s sekali lg post ni x kena mengena ngan c Potato.com. Harap Maklum hehe

Sunday, February 22, 2009



KEPADA SARLINA haha


Akhirnya tercapai jugak kemahuan aku untuk memiliki Gold Bar Bunga Raya. Petang tadi aku ke Poh Kong Ampank Point untuk menunaikan hajatku, namun setibanya di sana aku kecewa kerana Gold Bar 5gyang aku mahu habis! yg tinggal hanyalah 10g dan ke atas. Ya aku kecewa yg teramat bukannya apa, dahla panas terik tadi, c Gold Bar dah habis..geramla.

Mau di jadikan cerita aku pun tanyala minah POH KONG kat mana lg ada POhKong yg area2 ampank nie? Minah tu pun kata kat Spektrum, So ngan semangatnya aku gi sana sekali lg untuk memenuhi hajat ku. Sekali lagi aku kecewa bcoz kat situ pun dah habis stock! Minah kat situ kata memang bnyk org beli sebab valuenya yg tinggalhanya 1g. Tp kekecewaan aku terubat bila c minah Poh Kong entah kat HQ kot dia suruh hantar la yg 5g tu kat Spektrum. Tp aku kena tunggu 1 jamla. 1jam pun 1 jamlah. Selepas dekat 2 jam (bukannya 1 jam seperti di janjikan) barulah aku dapat Gold Bar tu. Aku pun dengan hepi bawa balik bukan jak GOLD BAR 5G tp 1G pun aku beli ,tulah akibatnya aku lama dok tunggu sambil melilau2 kat Kedai Poh Kong tu lama sangat aku pun angkut la. Ke dua duanya sekali. haha...ni dia GB Bunga Raya tue.

Korang hairan kenapa gurl cam aku x beli rantai mami jarumke, anting2 Jacklyn ker, cincinke..sebabnya aku memang rimas pakai benda2 tu terutamanya emas! entah napa. Tulah aku beli Gold Bar ni sebab nilainya.Tau x nilainya? xtau? YG PENTING BWT PENGETAHUAN EMAS NI KALO KORANG JUAL HARGA DIA KURANG 12% JER berbanding rantai2 mami jarum 2 yg akan less 25% dari ko beli. Sesuailah utk aku yg memang x minat aksesori2. So ni lah dia:

gold-bar



Next Mission Gold Bar Pamp Suisse with Lady Fortuna Face.

Apa plak kaitannya ngan Gurl Party? xda kaitan pon, cumanya esok membe sekolah aku c ADRINA bwt Bday party dia untuk gurl sahaja-guest bak kata informer semuanya budak2 sekolah aku dulu. HUH xsabarnya jumpa diorang 7 thn da tinggalkan zaman sekolah yg lain2 tu pun betahun aku x jumpa.

Friday, February 20, 2009

Asal Usul Bahasa Sungai (Aku Org Sungai Update)

Sungaianz
sungai-c0llage31sungai-collage
sungai-collage2

(klik untuk image yg lebih besar)

Entry ni di cilok dan diedit dari Forum Perbincangan Darul Nu'man(Tajuk Re: bahasa sungai - Dikirim oleh: takero Pada 03/09/05 Masa: 00:11:46 )
Setakat yang aku tau, melalui si Takero, Bahasa Sungai ni hanya dituturkan di kawasan-kawasan tertentu di negeri Sabah.Ia dituturkan oleh suku Kaum Sungai dalam pelbagai versi. Ini kerana dalam suku kaum sungai tersebut, ia di pecahkan kepada beberapa suku Kaum Sungai yang lain yang bermaksud, suku Kaum Sungai tersebut diberi nama berdasarkan nama sungai. Contohnya Sungai Kinabatangan. Maka penduduk di situ digelar suku kaum Sungai Kinabatangan, bagi yg tinggal di Sungai Labuk(Aku sendiri x pernah pegi), mereka di gelar suku Kaum Sungai Labuk. Bahasa yang digunakan juga adalah berbeza.Bahasa Sungai hanya dituturkan di daerah Sandakan dan tempat2 tertentu di Kota Kinabalu. Aku pun kurang pasti di mana. (Yang penting dia tau cakap Sungai di mana dia berada pun bleh cakap yg penting dipaham la huhu.) Bahasa Sungai tidak mempunyai sistem tulisanya sendiri.

Menurut si Takero lagi-asal usul bahasa ni mungkin berasal dari bahasa Kadazan Dusun..ini kerana ada perkataan2 tertentu yang di fahami dan memang digunakan dalam Bahasa Sungai. Jika di lihat dari segi rupa fizikal juga, memang mampunyai persamaan. Contohnya suku Kaum Sungai berkulit cerah (aku xpun, termix2 suda kali hehe) and chinese look
Itu sahaja info yang aku dapat. Sesiapa lagi yang ada info atau pun dia memang Sungai Tulen(maksudnya lebih bnyk lagi yg dia tahu berbanding aku ni) Sila Tambah nasi... Ada kredit untuk anda! Jika ada kesilapan dlm info ini harap inform aku cepat2.
Nota Kaki: Mungkin nila entry terskema aku

SILA KE http://deemataque.wordpress.com/2009/02/19/asal-usul-bahasa-sungai-aku-org-sungai-update/#comments

UNTUK MENDAPAT INFO2/KOMEN2/teguran2 post ini dari blog lama DMQ.( 2009) 
06/4/2011

 

Sunday, February 15, 2009

Aku Orang Sungai

Semua post berkenan klilik di sini!~Aku Orang Sungai

sungai-c0llage31sungai-collage
sungai-collage2


Kenapa Aku wujudkan Page Ni?

First sekali sebab aku Keturunan Sungai (dahulunya Sungei aku tengok di surat beranak aku tp adik2 aku yg lahir thn 90 an tertulis Sungai) tp aku x tau pun BahaSA Sungai.. yg aku tau

(bahasa sungai) ISAI + NGARAN + NU
(bahasa melayu) SIAPA + NAMA + MU/KAMU


sebabnya di rumah keluarga aku guna bahasa campur2 mostly kakak2 aku cakap bahasa Suluk + SABAH pasar, mama' n bapaku cakap Sungai+ Kadazan yg memang akupun x paham selalu pun aku trep 2(buat2) pAHAM padahal agak2 jak hehe..

Sampaikan aku kekadang x tau sebenarnya perkataan yg aku guna tu asal bahasa mana 1.

So di sini ku wujudkan ruang ni untuk mempelawa mereka di sini sana, sinun.. untuk share la info pasal org Sungai sama ada dia memang org Sungai atau x, lg bagus sapa yg study di U, yg blajar n mengkaji pasal aSAL USUL Keturunan Sungai share info anda di sini!

p/s* bapa aku kata aku keturunan Sungai -Labuk

* ajar aku B.Sungai bah...best gak tu!

_____________________________________________________

Komuniti Sungai

Ya Rehan/Yan telah terpilih sebagi Featured Gurl. Who's next? mungkin anda! Sungai men,boy,women..

rehan3




So di sini aku menjemput sesiapa yg ingin share pasal urg sungai atau di featuredkan di sini sila contact aku
adzlancer@yahoo.com sesiapa ada blog tu bleh xchange link gak. Jgn lupa sertakan
*Nama

* Gambar (Suka hati mau letak pa)
* Nama blog dan Url

*Sungai Apa Labuk ,Kinabatangan,

PERHATIAN!

Sesiapa yg ingin menjoin GrOUP Aku org sungai boleh join di sini
Aku Org Sungai Group

PoST!

*
Fiezul Berpantun dalam Bahasa Sungai Segama

(l
agi...Semua post berkaitan Aku Org Sungai)





Search Engine Optimization and SEO Tools

7 Comments-at
DeeMatQue.wordpress

1.
Comment by Jaws on February 24, 2009 3:58 pm

owh..
org sungai..
baru akutau..
kat sabah erk..
hehe..
selamat berkenalan..
Reply
2.
Comment by faith on February 13, 2009 10:50 am

btullah bah aku org sungai…knp?ada keraguan?..hehehe…
Reply
3.
Comment by faith on February 9, 2009 2:27 pm

I am currently adding my blog… http://www.faithinc.blogspot.com

If u dont mind..i embeded this page link at my blog…

Peace

Pert Bertungkus Lumus Post Entry Dalam Tulisan Jawi,Korang Nak tak?

Oleh Kerana Wordpress tengah bwt code changes aku terpaksa perapkan entry yg aku bwt pagi tadi. X boleh letak video lah plak. So dalam pada kebosanan aku pun pergilah merayau-rayau kat blog-blog org. So entah macam mana aku terjumpa this site ni yang menyebabkan aku tergerak hati mau buat entry dalam Tulisan Jawi.So nilah hasilnya

اكو هاڽ منچوبا كونۏرتر ني. ووو! سوڠڬوه هيبت. كورڠ مستي نق جوڬق كن؟ هها تيدق اڤ سبنتر لاڬي اكو باڬي تاو رهسيا اكو برتوڠكوس لوموس ممبوات انتري دالم توليس جاوي ني...

Korang dapat baca x? Apa? x paham? Huh! setelah bertungkus lumus, dapat gak aku hasilkannya. Hehe Korang pun nak gak ker?hehe rahsia aku ialah....Ejawi™Online 2.2 ! Lepas ni boleh lah buat entry dalam bahasa jawi. Siapa x pandai baca tu bleh lah praktikannya di Ejawi™Online 2.2 converter

Selamat mencuba!

Monday, February 9, 2009

Underworld 3:Rise of the Lycans(aku bukan peminat horror movie)

Semalam aku TERtengok plak HORROR MOVIE adus nasib baik bulih layan kalo endak rugi jak duit ku... best la jugak sikit movie nie pasal vempire n Lycan.
Dalam pada aku befikir2 dan belum decide samada ada mau join member2 aku tengok ka? tau bekeras tengok comedy movie ? tapi comedy movie xda pilihan Pinkpanther jak adui mana ku mok tinguk tu...sudah cam x siuk. So aku pun join jugakla...Q bukan main panjang cam sekawan ular jak aku tgk. Sampai turn kami beli tiket(aku, reHan,pEEQ)



adui full da tmpt duduk tinggal depan sekali dekat screen!. Hentam jak la mo tunggu lg lambt da... ITU LAH BWT PERTAMA KALINYA AKU DUDUK PALING DEPAN SEKALI TINGUK MOVIE cam semangatan pulak padaal x suka. Ada gak la lucunya movie ni haha sebabnya..kamu tinguk la sandiri bah.KEYWORDNYA=BIG BLACK GUY EKKKE ada benda lucu pada dia yg aku dan kawan2 aku yg memang kili2.. tinguk horror movie tp ketawa..haha Tinguk la trailer d bawah ni[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7cSFvmuP7vc]

Tuesday, February 3, 2009

E471 Halal atau tidak(terdapat dlm Ais Krim WALLS, Twiesties,Bytes!)

Minggu lepas seperti biasa aku beli Bytes. Asal nampak Bytes jak mau beli, nampak jak mau beli..... Di jadikan cerita Bytes tu kononnya aku mau makan lepas balik kerja.Eh nanti dulu korang tauka Bytes tu apa? kalo x tau ni ha aku tunjuk



Jam 4 stgh cam tu aku pun ngan semangatnya mau balik sambil terbayang2kan bytes tadi. Seperti biasa sebelum balik supervisor akan menge cek la segala beg dan bendaalah pekerja.



Sampai di beg aku, dia pun sound aku , "eh ko makan lg benda ni? baik ko cek ada E471..." aku pun cekla kat ingrediantsnya, a'a'.... memang ada pun aku kata" napa kakak?"aku tanya dia "ape kebendenye tu?"loghat2 semenanjungla sikit kan huhu. Pastu supervisior kata ar benda tu x halal supervisior aku tu kata kawan2 dia dapat e-mail e471 x halal bab ada minyak babi entahla...Aku pun ngan ragu2 dan kecewenya (bab Bytes tu Sedap!) aku kata "eh ye ke?biar betul"Tapi ni ada logo halal ni, halal lah tu mana tau dari minyak lembu ke...tubuhanke ape ke..aku kata utk menyedapkan hati aku So aku pun tangguhkanla makan Bytes tu.




Persoalannya di sini mengapa produk produk (sprt Walls,Bytes etc )yg mengandungi E471 YANG DI DAKWA HARAM ITU dapat pensijilan Halal Jakim?Bagi masyarakat Islam,kita memang percayangan logo halal tu

So sampai rumah jak aku terus bukak e-book kesayangan aku ni then bwt research lah konon... aku search la di Homepages-Friends search service.

Result dari Research aku:

Aku dapati dari WIKI ANSWERS

1. What is E471?-

"It is an emulsifier, which is composed of mono and diglycerides of fatty acids.

I don't know what the numbers mean, but I do know that soy lecithin is used as an emulsifier and as a thickener. Soy lecithin is sold in health and natural food stores"

2. Penjelasan dari pihak WALLS MALAYSIA

Kesimpulannya

E471 di diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan.

So, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang.

Aku mau tambah sikit lagi Bagi aku kita ni orang awam, kita tengok danberasaskan secara zahir, bila keluar logo halal tu.. tu tanggungjawab, jakim atau jabatan agama negeri. KALo anda yakin, yakinla. kalo ndak.. ndakla .byk lagi benda haram yg kita ter’buat’ selain makan minum nie
e471 tak semua dari lemak babi, walllahu ta’ala a’lam.

e-halal




Monday, February 2, 2009

Fiezul Berpantun Dalam Bahasa Sungai Segama

Di sini aku mau share sesuatu yg menarik berpantun dalam bahasa Sungai yg aku sendiri pun x berapa paham...tulah pasal aku bwt group AKU ORG SUNGAI sebabnya mau blajar laini walaupun sudah ketuaan. So mari kita sama2 hayati pantun c Fiezul. Di harap Encik Fiezul bg terjemahaannya la dalam BM ya.!



Fiezul Blog

Fiezul on Friendster

Sungai: Segama

"Dua telu sing gelipat
manakan samo sing belang
dua telu buli ku marop
manakan samo ikaw sebetuan....!!
heheh"

p/s Tengok Featured Sungai Gurl di sini

Jangan lupa Follow aku dengan update terkini di Twitter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...